Okosfűtés

A korszerű és energiatakarékos fűtésről mindenkinek

Tiszta fűtés hőszivattyúval

2016. november 24. 10:38 - Okosfűtés

jubo_titel_6000_aw_03.jpgHa a megújuló és korlátlanul elérhető technológiákban hiszünk, akkor aligha mehetünk el szó nélkül a hőszivattyús megoldás mellett. Noha a tiszta energia már a szolár technológiában is képviselteti magát a fűtési megoldások között, de mégis a hőszivattyú az, amely egy hosszú távú, környezetbarát és energiatakarékos alternatívát jelenthet otthonod fűtésében.

Hogy működik a hőszivattyú?

Miről is van szó itt. A hőszivattyúk esetében a fűtéshez használt energia nagy része a környezetből származik. Ez lehet a földből, ekkor geotermikus megoldásról, vagy lehet a levegőből, ekkor levegő-víz hőszivattyúról beszélünk. Ezt utóbbit fogjuk most egy kicsit közelebbről megvizsgálni.

A működési elv egyszerű, ha tisztában vagyunk alapvető fizikai törvényekkel, vagy csak a hűtőnk működésével. Anélkül, hogy belebonyolódnánk hosszas műszaki magyarázatokba, potenciális felhasználóként elég azt tudni, hogy a hőszivattyú a fridzsiderhez hasonlóan alacsonyabb hőmérsékletű helyről von el hőenergiát, amit magasabb hőmérsékletű helyre szállít. Ha fogtuk már meg a hűtőnk hátoldalán a csöveket, tapasztalhattuk, hogy ezek is melegek, tehát a hűtőnk is gyakorlatilag egy hőszivattyú, de a fűtőereje másodlagos. Az otthonunk fűtése esetében azonban a folyamatnak ezt a felét hasznosítjuk, vagyis a hő leadását.

Ha figyeltünk fizika órán, akkor azonban tudjuk azt, hogy a hő spontán nem áramlik a hidegebb felől a melegebb felé, éppen fordítva teszi. Ezért, hogy rásegítsünk erre a folyamatra, külső energiára van szükség. Ez villamos áram szokott lenni. Ennek a folyamatnak a hatékonyságát mérhetjük a COP számmal, vagyis, hogy egységnyi villamos energiafelhasználás mennyi hőenergiát volt képest előállítani. Természetesen minél magasabb ez a szám, annál hatékonyabban működik a hőszivattyúnk. A Bosch legújabb levegő hőszivattyújának a Compress 6000 AW esetében ez a szám akár 5 is lehet.

 

 

Hatékonyság minden évszakban

A Bosch hőszivattyújának esetében az inverter technológia is közrejátszik az energiahatékonyság maximalizálásában. A beépített inverter ugyanis a külső hőmérséklethez igazítja a teljesítményt. Télen, hideg időben teljes teljesítményen működik, de ősszel, tavasszal, melegebb kinti hőmérséklet mellett részterheléses üzemben biztosítja az ház fűtését. Így még több energiát tud megspórolni.

A Bosch Compress 6000 azonban nyáron sem tétlenkedik, akár a lakás hűtésére is használható, így még nagyobb komfortot nyújt.

Sokan nem bíznak abban, hogy a hőszivattyú egyedül képes a ház fűtési és melegvíz készítési igényeinek megfelelni. A Bosch hőszivattyúja fel van készítve más fűtési megoldásokkal való összekötésre, illetve szolárrendszerekkel történő összekapcsolásra is, de egymagában -20C hőmérsékletig is komfortos meleget tud biztosítani.

 

Milyen hőszivattyút válassz?

A piacon elérhető hőszivattyúk teljesítménymutató mellett fontos azt is összehasonlítani, hogy milyen egyéb funkciókkal tudják biztosítani az otthon melegét.

Az egyik ilyen kritikus pont a csendes működés. A hőszivattyúk kültéri és beltéri egységgel rendelkeznek, amelyeknek hangos működése megzavarhatja a házban élők nyugalmát. A Compress 6000 AW esetében az egyébként is halk működést, még egy éjszakai funkció is kiegészíti, amellyel további 3 dB-el halkabb működésre képes, ezzel nagyjából egy modern mosogatógépzajszintének felel meg. Fura, kattogó, recsegő zajokat sem fogunk hallani, mert nem kerül hideg víz a meleg csövekbe.

Fontos kérdés szokott lenni a levegős hőszivattyúk esetében a külső berendezések élettartama. Kell-e jégteleníteni? Mi történik, ha hulladék, falevél kerül a ventillátorok közé? A Bosch berendezéseknél megszokott alaposság a hőszivattyú esetében is jelentkezik, hiszen a jégtelenítés szükségtelen, mert a készülék saját maga elvégzi. Ha mégis probléma adódna, akkor hibajelzést küld. Így biztosítható a berendezés hosszú élettartama.

Az okosvezérlésről sem kell lemondanunk, ha a hőszivattyús megoldás mellett döntünk. A beépített modulnak köszönhetően a Bosch egyéb kondenzációs kazánjához hasonlóan ez a fűtési rendszer is vezérelhető okostelefonnal, interneten keresztül. Egy téli, vagynyári szabadságról hazaérkezve is kellemes klímával fogad minket az otthonunk.


haus_skandinavien_26_0003.jpg

A hőszivattyús rendszereket könnyebb telepíteni, mint az ember gondolná, főleg a könnyű és felhasználóbarát Bosch Compress 6000 AW-t. Az egyszerű installálás megkönnyíti a beszerelést, és csökkenti az installálás költségeit, míg az elemek könnyű elérhetősége biztosítja, hogy egy esetleg szerviz esetén is minden gyorsan lezajlódjon.

A hőszivattyú zöld megoldás

A hőszivattyú kivételesen környezetbarát technológia, amely nagyon hamar behozhatja a beruházást alacsony üzemeltetési és karbantartási költségei miatt. Emellett tiszta és veszélymentes fűtési megoldás, amelynek egyedüli alkalmazása mellett még kémény sem szükséges, hiszen nem égetünk el semmit, és nincs káros anyag kibocsátás.

A vonzó designnal és kompakt méretekkel rendelkező hőszivattyú ajánlott megoldás új építésű családi házakba, de felújítás esetén is érdemes ebben a rendkívül költséghatékony és környezetbarát technológiában gondolkodni.

 

 

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://okosfutes.blog.hu/api/trackback/id/tr9411994812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila Tatár 2017.03.29. 14:58:34

Csak az áráról nem tudni semmit! Maga a készülék tartozékok nélkül mennyibe kerül?
süti beállítások módosítása