Okosfűtés

A korszerű és energiatakarékos fűtésről mindenkinek

Kontrolláld a fűtésed, csökkents a fűtésszámlád

2015. október 27. 11:24 - Okosfűtés

Hogyan is tudnád kontrollálni a fűtésszámládat, ha nem szabályozod a fűtésedet? Ezért van szükséged fűtés-szabályozó felszerelésére.

A tekergetős módszerek ideje lejárt

80515620_e9268d7ea1_z.jpgSok helyütt találkozni még a hagyományos tekerőgombos termosztáttal, pedig ezekkel nem lehet elég precízen beállítani a fűtést. Ha kb. 20 fokra tekered, akkor a hőmérséklet lehet 19 °C és lehet 21 °C fok is. Lehet, hogy a 19 °C-ban fázol, ezért még feljebb csavarod, mire már majdnem 23 °C lesz a lakásban.

Ugye emlékszel rá, hogy korábban beszéltünk róla, hogy egy-egy celsius fok is 4-6%-kal több energiafelhasználást jelenthet. Gyors fejszámolással kiszámolhatod, hogy egy tekeréseddel 20%-kal több energiát is elpazaroltál.

Mi a jó megoldás?

24200911121056041_fr10_00138173.jpgMostanra elérhetőek és elterjedtek a digitális kijelzős megoldások, amik nem is jelentenek olyan nagy beruházást. Itt pontosan be tudod állítani a hőfokot, és nem kell kísérletezned, hogy hova tekerj a kellemes melegért.

Arról nem is beszélve, hogy a modern hőszabályzók már előre programozhatóak. Ismerve a napi rutinodat, meg tudod adni, hogy mely napszakokban és napokban milyen hőmérséklet legyen a lakásban.

Egész nap dolgozol, és csak este érsz haza? Legyen napközben kikapcsolva a fűtés, hatra pedig fűtsön fel.

Este fürdeted a gyerekeket? Hétre legyen meleg a lakásban.

Az egész hétvégét a nagyiéknál töltitek? Csak hétfőre legyen meleg, egyébként feleslegesen megy a fűtés.

Akár egy héttel is előre programozhatsz, így nem kell minden nap hűvös lakásba hazaérkezned és letekerni a fűtést reggelente, ha elmész. Mennyivel könnyebb és energiatakarékosabb, nem?

Ha kint nagyon hideg van, máshogy fűtünk.

celsius-2125_1920.jpgValó igaz, hogy a kinti hőmérséklet is befolyásolhatja a lakásunk hőfokát. Ha kint farkasordító hideg van, akkor bent is jobban kell dolgozni a kazánodnak, hogy meleget teremtsen. De ilyenkor hogyan kell beállítani a fűtést?

Időjárás követő szabályozókkal erre sem lesz gondod. Ezek a termosztátok mérik a külső hőmérsékletet is, és hozzáigazítják a kazán teljesítményét.

De mi van akkor, ha nem vagy otthon, hogy programozd?

Teszem azt elutaztok, és később értek haza, mint terveztétek. Vagy esetleg váratlanul haza akarsz menni, de a fűtést kikapcsoltad.

201309260918560_product_pic.pngAz okoskütyük világában erre ne lenne megoldás? Vegyük például a Bosch ProControl Gateway rendszerét, ahol egy iPhone telefonokra letölthető alkalmazás segítségével bárhonnan tudod irányítani lakásod fűtését.

Persze nem mindenkinek lesz szüksége ilyen megoldásokra, de aki sokat utazik, vagy az időbeosztása rugalmas, annak sokat segíthet egy alkalmazás, amivel távolról is kikapcsolathatja a fűtést, hogy az ne menjen feleslegesen, vagy bármikor felemelheti a hőfokot, hogy meleg lakásba érkezzen haza.

Látható, hogy többféle megoldás kínálkozik az otthoni hőmérséklet szabályozására. Válaszd azt a módszert ami a te életritmusodhoz a leginkább alkalmazkodik és mindig tartsd kézben a fűtésed, hogy a legtöbbet hozd ki belőle a legenergiatakarékosabb módon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okosfutes.blog.hu/api/trackback/id/tr868025826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása