Okosfűtés

A korszerű és energiatakarékos fűtésről mindenkinek

Tények és tévhitek a napkollektoros rendszerekről

2016. február 19. 10:54 - Okosfűtés

Alapvető tévhit a szolárrendszerekkel kapcsolatban, hogy télen a hidegben nem használható.

Mint ahogy az is, hogy csak annyi energiát képes leadni, ami egy fürdéshez szükséges vízmennyiséghez elegendő.

Tévedés.

solargis-solar-map-hungary-en.pngKözép-Kelet Európában pont megfelelő az éghajlat ahhoz, hogy napkollektorokat használjunk. A napsütéses órák száma télen ugyan kevesebb, mint nyáron, de ilyenkor is fontos energiaforrás lehet a napenergia, nyáron pedig akár a teljes melegvíz igényt képes kiszolgálni a szolártechnológiával működtetett rendszer.

Valljuk be, a fosszilis energiaforrások ára folyamatosan emelkedik. Nincs ráhatásunk arra, hogy kikerüljük a legújabb gázáremelést, mint ahogy a villanyárakra sincs befolyásunk. A nap energiája azonban nincs beárazva, korlátlanul áll rendelkezésre, nem fogy el és ingyen van. Miért ne használnánk ki ezt?

A kérdés jogosan merül fel, hogy akkor miért nem használ mindenki szolár alapú fűtési rendszereket. Egyszerű, a befektetés miatt. Sokan megijednek a magas bekerülési költségtől, de ők biztosan nem számolnak azzal, hogy a megtakarításuk megtérül és nagyságrendekkel kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

oberst_20131008_dsc7331_la.jpgHa azonban a környezetvédelem mellett az energiatakarékosságot és a szén-dioxid kibocsátás csökkentését is szem előtt tartjuk, amikor a fűtési rendszert tervezzük, akkor ez a lehető egyik legjobb kombináció.

Pláne, ha olyan egyébként is energia hatékony technológiával kombináljuk, mint a kondenzációs gázkazán. A kazán akkor lép a képbe, amikor megemelkedik az energiaigény. Nyáron előfordulhat, hogy a napsütés elegendő lesz ahhoz, hogy ne is kelljen használni a kazánt a melegvíz készítéshez, hiszen a szolár rendszer gondoskodik a megfelelő energia hozamról.

Többféle büdzséhez többféle kollektor áll rendelkezésre. A kedvező árfekvése miatt az egyik legelterjedtebb a síkkollektoros megoldás. Itt a rézcsövekben áramlóhőközlő folyadékot a napsugárzás felmelegíti, ez biztosítja a melegvíz ellátást a családnak.

jablunkov_d_m_se_solarnimi_panely.JPGHa a fűtésre is rá akarunk segíteni, akkor érdemesebb a valamivel költségesebb, de nagyobb hatásfokú vákumcsöves kollektorok beszerzésére rászánnunk a pénzt. Itt az abszorber vákuum alatt lévő üvegcsövekben található, amelyek csökkentik a hőveszteséget.

Ha napkollektoros rendszerben gondolkodsz, akkor érdemes a pályázatokat is figyelned, a zöld energiára szoktak beruházási pénzeket adni.

Vannak tapasztalataitok a napkollektoros rendszerekkel. Milyen tanácsot adnátok azoknak, akik ilyet szeretnének felszerelni új vagy felújítandó házukra?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okosfutes.blog.hu/api/trackback/id/tr918403496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása