Okosfűtés

A korszerű és energiatakarékos fűtésről mindenkinek

Nagycsalád és bojler? Nem energiapazarlás!

2016. július 04. 11:59 - Okosfűtés

Te is olvasod a villanybojlerekkel kapcsolatos spórolási tippeket, és arra gondolsz: igen, de nekünk nagy a család, hogyan oldjuk meg, hogy kevesebb legyen a villany és vízszámla, ha ennyi ember használja?

00016398_1.jpgNem trükkök, megoldások kellenek!

Mert persze egy kis elektromos vízmelegítő esetében bejönnek az olyan jellegű tanácsok, hogy zárd el a meleg vizet, ha szappanozod magad, illetve kapcsold ki a bojlert, ha nem használod, de egy zajos családi otthon esetében nem mindig megvalósíthatóak ezek a megoldások.

Itt már nem trükkökkel és használattal kapcsolatos tippekkel kell megfognunk a víz és villanyszámlánkat, hiszen a család egy részével (a kisebbekkel) úgysem fogjuk tudni betartatni.

Ha sok felhasználó és felhasználási hely esetén is energiatakarékosabban akarunk villanybojlerrel vizet melegíteni, akkor a bojler kiválasztásával és a kiváló műszaki megoldásokkal kell ezt megvalósítanunk.

Mennyi az annyi vízfogyasztásban?

A legfontosabb, amit rögtön a tervezésnél ki kell számolni, hogy mennyi vizet fog használni a család.

  • Ha kicsire tervezzük a bojlert, sokszor fogunk hideg vízben zuhanyozni.
  • Ha elnagyoljuk akkor pedig feleslegesen pocsékoljuk az energiát a melegítésre.

Az ökölszabály, hogy egy emberre átlagos 50 l vizet kell számolnunk naponta. Persze ez a mennyiség sokban függ a család szokásaitól is? Hányszor kell mosni, mosogatni? A gyerekek pancsolnak, vagy kapnak öt percet a zuhanyzásra? Mindenképpen gondoljuk végig őszintén, hogy hogyan használjuk a vizet, mire lesz szükségünk. Nem érdemes arra gondolva kisebb bojlert vennünk, hogy majd spórolni fogunk, ha nem jellemző ránk, hiszen ekkor csak (hideg) csalódások érhetnek minket. Inkább spóroljunk akkor a megfelelő mérettel.

tablazat.png

Még egy jó tanács: ha nem az első bojlerünket vesszük, hanem cserélünk nem biztos, hogy jól számolunk, ha az előző bojlerünk mérete alapján döntünk. Egy régi, esetleg vízköves berendezés biztosan kevesebb meleg vizet ad, mint egy új, minőségi, korszerűbb. Ha csak amiatt akarnánk egy mérettel nagyobb tárolót, mert az előző nem volt elég, nézessük meg előtte inkább szakemberrel. Lehet, hogy csak öreg és elhasznált volt a szerkezet, de méretben megfelelő.

Tippek, amik tényleg működnek!

Vannak az energiatakarékos tanácsok, és vannak a technológiai megoldások, amikkel ténylegesen tudunk faragni a villanyszámlánkon.

Az első, amit minden új bojlertulajdonos hall az, hogy jól kell beállítani a vízhőmérsékletet. Ez igaz. Hiába tudnak a bojlerek akár 70°C hőmérsékletű vizet is előállítani, ha azt már keverni kell hideg vízzel, hogy komfortos legyen. 40-45 °C-nál magasabbra felesleges beállítani a vízmelegítőt, hiszen a forróbb vizet több energia előállítani, a megfelelő hőmérséklet beállításával pedig vizet pocsékolunk. Nagyobb családoknál, lehet hogy ez 50-55 °C, hogy az utolsó fürdőnek is kellemes legyen.

Ráadásul a magasabb hőfokon nagyobb a vízkövesedés is, ami rontja a készülékünk teljesítményét.

412284_jubo_tronic_8000t_hpp_inside_rz_1.jpgHa a kemény víz probléma a háztartásunkban, akkor érdemes elgondolkodnunk a száraz fűtőbetétes megoldásokon, mint a Bosch Tronic 8000 T villanybojler esetében. A vízzel nem érintkező fűtőszál hosszabb élettartamot garantál, és ráadásul a beépítés módjára sincsen hatással.

A Bosch száraz fűtőszállal felszerelt bojlere minden tekintetben a családhoz igazodik. Alacsony energiaigényű (a 32 mm vastag szigetelésnek köszönhetően), függőlegesen és vízszintesen is felszerelhető, a hőmérséklet akár 1°C pontossággal állítható, a belső tartály pedig kiváló minőségű, zománcozott acélból készült, és a szigetelés nem tartalmaz olyan káros vegyületeket, mint klór-, fluor- és szénvegyületek (CFC).

Nagycsaládos méretben is elérhető, 120 vagy 150 l-es kiszerelésben is alacsony a felfűtési idő, és a minőségi anyagoknak köszönhetően elhanyagolható a burkolat általi hőveszteség is.

Ha nagy a család, válasszunk nagycsaládos bojlert!

Az elektromos vízmelegítőkkel való spórolás titka a soktagú családok esetében a megfelelő minőség, funkció és méret kiválasztása. Az optimálisan tervezett bojler maximális hatékonysággal fog működni, nem pazarolja a vizet és elektromosságot, ráadásul a családnak is mindig rendelkezésére áll a meleg víz. Ezt jelenti a technológia és komfort a melegvíz készítésben.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak a villanybojlereitekkel? Írjátok meg nekünk, hogy hogyan és milyen eredménnyel használjátok a vízmelegítőtöket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okosfutes.blog.hu/api/trackback/id/tr858865478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása