Okosfűtés

A korszerű és energiatakarékos fűtésről mindenkinek

4 tipp a nagy lakások kifűtéséhez!

2015. november 04. 14:53 - Okosfűtés

5765840257_bb6bf58f7f_b.jpgKorábban már volt szó a kis lakások fűtéséről, de valljuk be, azért a nagy terek felmelegítése több problémát okoz. Ezért foglalkozzunk egy kicsit ezzel is.

Egy átlagos méretű családi házban, vagy akár egy nagy belmagasságú lakásban nehezebb és költségesebb egyenletes és kényelmes meleget készíteni, de nem lehetetlen. Ha okosan csináljuk, akkor még a gatyánkat sem kell ráfizetnünk.

Lássuk, hogy milyen problémák nehezíthetik a dolgunkat és hogyan oldhatjuk fel őket, lehetőleg költséghatékonyan.

1. Megfelelő fűtési módszer kiválasztása


Mostanában a padlófűtés elég elterjedt, és ennek meg is van az oka. Egyrészt sokkal esztétikusabb megoldás is, mint a szemnek nem kellemes radiátor, másrészt energiatakarékosabb is.

6619486861_b1f62544fc_z.jpgMiért? A padlófűtés sugárzó fűtési módszer, ami azt jelenti, hogy akkor is kellemesebb hőérzetet ad, ha kisebb a lakás átlagos hőmérséklete. A padlófűtéssel 2 °C fokkal alacsonyabb hőmérsékletet is elfogadhatóbbnak érzünk, mint a radiátoros megoldás esetén, azt pedig tudjuk, hogy 1-2°C is akár 10% megtakarítást jelenthet.

Arról nem is beszélve, hogy a padlófűtés esetén alacsonyabb hőmérsékletű víz is elegendő ugyanolyan meleg eléréséhez, ezzel is csökkentve az energiafelhasználásunkat. Még többet spórolhatunk, hogyha a padlófűtést alacsony hőmérsékleten is hatékonyan működő rendszerekkel, például kondenzációs gázkazánnal kötjük össze. Ekkor érhetjük el a legnagyobb megtakarítást!

Persze a padlófűtés nem mindig elegendő, főleg akkor nem, ha olyan helyiségek fűtéséről van szó, ahol magasabb hőmérsékletet szükséges tartani. Ilyenkor érdemes kiegészítő fűtést alkalmazni, például radiátorost.

 

2. Nagy belmagasságot is ki lehet fűteni

7192088332_3f419f48ec_z.jpgHa már a hőpazarlásról volt szó korábban, beszéljünk a nagy belmagasságú lakásokról. Ez mindig problémás terület, de néhány módszerrel segíthetünk rajta.

A legkézenfekvőbb megoldás a gipszkarton álmennyezet, ami csökkentheti a befűtendő teret ezzel csökkentve az energiafelhasználást. Ez persze nem mindig megvalósítható, akár azért, mert nincs pénz rá, akár azért, mert nem akarja a tulajdonos. Sokan azt vallják, hogy nem azért költöztek ilyen jellegű lakásba, hogy aztán eltakarják, leválasszák a szép teret.

Ekkor jöhetnek szóba az olyan egyszerű, és lakberendezés szempontjából is vállalható trükkök, mint a nagy függönyök felaggatása térelválasztási és szigetelési szempontból, vagy egy ventilátoros csillár felszerelése. A levegőt megmozgató ventilátor jobban elosztja a meleget és kellemesebb hőérzetet biztosít.

 

3. Mit kezdjünk a nagy üvegfelületekkel?

5525207630_2df9021817_z.jpgÁltalában a nagy lakások jellemzője a nagy üvegfelület. Csodásak a szélesen húzódó, remek kilátást és jó fényviszonyokat biztosító ablakok, de ugyanakkor hőveszteséget is jelenthetnek, főleg, ha nem szigetelnek rendesen.

Alapvető, hogy a nyílászáróinkat lehetőség szerint cseréljük le, ha szökik a hő, de még az új ablakok esetén is gondoljuk meg a vastag függönyöket télre.

A fűtőtestek elhelyezése sem mindegy ilyenkor, ha radiátoros fűtésünk van, azokat mindenképpen az ablakok alatt helyezzük el, hogy kompenzáljuk az ott beengedett hideget.

 

4. Használjunk szobatermosztátot!

24200911121056041_fr10_00138173.jpgAlapszabály, hogy ott fűts, ahol vagy. Nagy lakásokban előfordulhat, hogy egyes helyiségeket nem is használsz, ezeket felesleges is felmelegíteni.

Ha van egy jól elhelyezett szobatermosztátod, akkor könnyebben kontrollálhatod a hőmérsékletet a lakásodban. Választhatsz heti programozású termosztátot, amin akár egy hétre előre is meg tudod adni az éppen szükséges hőmérsékletet. Ezek a szabályzók időjárás követő funkcióval is elérhetők.

Komplex fűtési rendszerekre is létezik megoldás. Tényleg nagy házakban azt is megfontolhatod, hogy zónákra osztod a fűtést. Ez akkor jöhet jól, ha több generáció lakja a házat, és mondjuk a nagyi fázós, de a fiatalabbak nem annyira.

 ---

Remélem hasznosnak találtátok az ötleteket ha építkeztek, vagy felújítotok.

Szívesen várom a ti tanácsaitokat is.

Nálatok hogy működik a fűtés? Milyen tippjeitek vannak a nagy házban élőknek?

Szólj hozzá!
Címkék: spórolás tippek

A bejegyzés trackback címe:

https://okosfutes.blog.hu/api/trackback/id/tr408050158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása