Okosfűtés

A korszerű és energiatakarékos fűtésről mindenkinek

A villanybojler még mindig verhetetlen!

2016. július 22. 13:07 - Okosfűtés

piackutatas_kep.jpgMárka, ár vagy a szakember szava dönt, ha villanybojler vásárlás előtt állunk? A Bosch csapata kíváncsi volt számotokra milyen tényezők fontosak, amikor villanybojlert választatok, ezért nyár elején megkérdezték a véleményetek.

A hazai kutatásra több mint 3500 válasz érkezett, aminek köszönhetően sok érdekességet és egy átfogó képet kaphatunk a magyar piacról. A nem reprezentatív kutatásra adott válaszokat most megmutatjuk nektek. Nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény, de lássuk milyen villanybojler választási szokások jellemzőek!



A kutatás nyitó kérdése a vízmelegítésre vonatkozott, amelyből kiderült, hogy a válaszadók több mint fele villanybojlert használ. A sorban a következő leggyakoribb meleg víz készítési mód a gázos vízmelegítő (755 fő) és a gázkazán (496 fő) volt.

66% villanybojlerrel készít otthon meleg vizet.


Érdekesség, hogy többen a távfűtést és a gáztűzhelyt is megemlítették, mint Egyéb meleg víz forrását.

melegviz.jpg

 

Vásárlási döntéseinket több tényező és persze személy is befolyásolhatja, főleg, amikor nagyobb összegű beruházást tervezünk. Az adott termék jellegétől függően változnak a döntést befolyásoló személyek is. Nem meglepő, hogy a szakemberek ajánlására a válaszadók közel fele támaszkodik, mielőtt villanybojlert vásárol.

 

befolyasol.jpg

Ahogy szinte már minden vásárlási döntés előtt az interneten is sokan tájékozódnak: 856 fő válaszadóra (24%) az internetes fórumok és weboldalak böngészése is hatással van a döntésre. 684 fő (19,4%) a saját korábbi tapasztalatait is mérlegeli, mielőtt villanybojlert vásárol. Érdekes, hogy a bolti eladók a villanybojler választás előtt állók csupán 4%-át befolyásolják.

 

47,2 %-ot a szakember ajánlása befolyásol villanybojler választási döntésében. Ennek ellenére csak kevesen vásárolnak tőlük villanybojlert.


Bár az internetről rengeteg információk és véleményt gyűjt be a felhasználók többsége, azonban ez elsősorban csak a tájékozódást támogatja. A villanybojler vásárlást már jóval kevesebben, a válaszadók közül csak 421 fő intézné a weben (11,9%). Szintén érdekes, hogy annak ellenére, hogy gyakran a szakember szavára alapozzuk döntésünket, szerelőtől nagyon kevesen vásárolnak villanybojlert (2%).

 

37,8% háztartási gép boltban vásárol villanybojlert. Ezután az épületgépészeti kereskedés a legnépszerűbb eladási pont.



A leggyakrabban háztartási gép boltban (1332 fő) vagy épületgépészeti kereskedésben (1158 fő) vásárolnak villanybojlert. Barkács áruházban csak kevesen döntenek a villanybojler vétel mellett (14,2%).

vasarlashelye.jpg
Az árat, mint döntést vagy a vásárlás helyét befolyásoló tényezőt csak kevesen emelték ki, azonban a költségek mértékét az egyik legfontosabb szempontnak tarják egy villanybojler kiválasztása során.

 

71% árérzékeny vásárló: a villanybojler választás fő szempontjának az árat tartja.  

 

szempont.jpg

Az energiabesorolást és a fogyasztást csak néhány válaszadó emelte ki, ezzel szemben a bojler egyedi tulajdonságait 1526 fő (43%) és az alkatrész ellátottság biztosítottságát 1650 fő (46,8%) tartja fontos szempontnak villanybojler kiválasztásakor. A helytakarékosság is lényeges tényező a válaszadók 34,5%-a szerint (1217 fő).  

A válaszadók villanybojler iránit érdeklődését és elkötelezettségét mutatja, hogy a többség tervezi a jövőben villanybojler vásárlását.

jovo.jpg
 17,7% egy éven belül szeretne villanybojlerbe beruházni, míg 9,7% 3 hónapon belül tervezi a vásárlást.

 

55,4% tervez a jövőben villanybojlert vásárolni, de még nem tudja pontosan mikor.


Villanybojler márkákat a válaszadók 70%-a ismer, ami a tájékozottságukat tükrözi.

 

Bosch, Hajdú és Ariston márkát említették meg a legtöbben 20 különböző márkanév közül.

tronic_1000t_tesy_slim.jpg 

A Bosch kutatásának eredményei igazán érdekesek és átfogó képet adnak a villanybojler választási szokásokról. Amit azonban jó tanácsként érdemes megjegyezni az, hogy olyan bojlert válasszunk, ami funkcióiban hatékonyan elégíti ki az elvárásainkat. Nagyon fontos, hogy a minőséget is mérlegeljük, hiszen egy kicsivel drágább, de jobb minőségű készülék hosszabb távon akár olcsóbbra is kijöhet, a kevesebb meghibásodás miatt.

A válaszadók nagy részével mi is egyetértünk, érdemes hallgatni a szakemberek tanácsaira. Összességében tehát az igényeinkhez igazodó, megfelelő kivitelű és méretű bojler mellett érdemes letenni a voksunkat.

Szólj hozzá!
Címkék: kutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://okosfutes.blog.hu/api/trackback/id/tr938902822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása