Okosfűtés

A korszerű és energiatakarékos fűtésről mindenkinek

Gázos vagy elektromos vízmelegítő - melyik a győztes?

2016. március 03. 09:32 - Okosfűtés

3016588425_6dd48800fc_o.jpgVannak akik esküsznek a jól bevált elektromos vízmelegítőre (bojlerre), míg mások a gázos átfolyós melegítőkben bíznak. Nehéz igazságot tenni a két tábor között, mert más helyzetekben más az optimális megoldás.

Ezért megpróbáltam összeszedni az érveket, hogy a végén kiderüljön melyik az a vízmelegítési módszer, ami általában hatékonyabb és energiatakarékosabb.

Biztonság és karbantartás

Az első kifogás, ami elő szokott jönni a gázos vízmelegítőkkel szemben az, hogy bonyolultabb a kiépítése, felszerelése, hiszen kémény is kell hozzá. Ezzel együtt jár az is, hogy évente ellenőriztetni kell a kéményseprővel, gondoskodni kell a tisztításáról, karbantartásáról.

Igen, ez valóban így van, de nem szabad elfelejteni, hogy a bojlereket is rendszeresen karban kell tartani. Ha túl melegre állítjuk a kívánt vízhőmérsékletet, akkor sokkal nagyobb lesz a vízkövesedés, amit kezelni kell. Minden vízmelegítésre szánt eszközt megfelelő állapotban kell tartani ahhoz, hogy biztonságosan és hatékonyan működjön, a karbantartásra szánt idő nem lehet döntési tényező.

Szintén gyakran előkerül a biztonság kérdése. Sokan félnek attól, hogy gázkészüléket helyezzenek el vízmelegítés céljából az otthonukban a szén-monoxid mérgezés veszélye miatt. A megfelelő levegőellátásról gondoskodni kell, és minden otthonba ajánlott szén-monoxid érzékelő felszerelése. A zárt égésterű és megfelelően karbantartott vízmelegítők esetében ez már elhanyagolható tényező, de természetesen fontos betartani bizonyos biztonsági előírásokat.

baby-179750_960_720.jpgMikor van szükséged meleg vízre?

Az elektromos, tárolós vízmelegítők egyik bosszantó tulajdonsága, hogy kimeríthetőek. Ha elfogy a melegvíz, akkor akár több órát is kell várni az újabb adagra. A vízmelegítésre fordítandó idő természetesen függ a tartály űrtartalmától, az elektromos fűtőbetéttől és a kívánt vízhőmérséklettől is, de általában azt mondhatjuk, hogy nem akkor lesz melegvíz, amikor szeretnénk. Arról nem is beszélve, hogy a tárolásból adódóan nagy a hőveszteség is. Ezért is érdemes lezárni a bojlereket, ha több napig nem vagyunk otthon. Ilyenkor felesleges melegen tartani a vizünket.

Az átfolyós gázos vízmelegítők használatával ezzel szemben mindig akkor van melegvíz, amikor akarjuk, nem fogy ki. Az elemes gyújtású vízmelegítőknél még őrláng sincsen, így lényegesen kevesebb megterhelés anyagilag, ha hosszabb ideig nem nyitunk csapot.

bathroom-shower-with-hot-water-725x482.jpgHol tudsz spórolni?

Ha már az anyagi megterhelésnél tartunk: az biztosan egyértelmű, hogy a gáz jelenleg olcsóbb megoldás, mint az áram. A bojler hívei most biztosan azt szúrnák be, hogy az éjszakai áramra kötött elektromos vízmelegítő nem fogyaszt olyan sokat. Valóban nem annyit, mint a hagyományos megoldás, de mégsem érheti el a gázos melegítők alacsonyabb energiaköltségét.

Már akkor jelentősen csökkenthetjük a költségeinket, ha az elektromos vízmelegítőnket gázosra cseréljük.

A szolártechnológiáról se feledkezzünk meg! Teljesen mindegy, hogy milyen energiát használ a melegvíz-készítésre, a napenergiával működő berendezés minden háztartásnak jó megoldás lehet. Alighanem ez a legenergiatakarékosabb megoldás ma a piacon.

Korábban már volt szó a különböző átfolyós megoldásokról, olvasd el ezt a cikket is!

Nálatok hogy működik a vízmelegítés? Elégedettek vagytok a jelenlegi rendszerrel?

Szívesen olvasnánk, hogy kinek mi vált be!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://okosfutes.blog.hu/api/trackback/id/tr578440488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kismokus41 2016.04.05. 08:21:06

Mosogató alá sztem egyértelműen jobb a villanybojler, sima H betűs 5literes, oda nem kell óriási viztömeg. Bár most nálam a fürdőben is villanybojler van, mert a tél közepén elromlott a kombi cirkóm és nem találtam gázszerelőt, aki 1 hónapon belül vállalta volna a fűtéskorszerűsitést, ezért kénytelen voltam egy 80 literes villanybojlert venni. Végleges megoldásnak gondoltam eredetileg, de mégsem jó, mert bár melegvizre tökéletes a villanybojler, de fűtésre nem jó ez a régi hőtárolós kályha, mert még a rezsicsökkentés után is pont 3szorosa lett a villanyszámlám, a korábbi a gázhoz képest! (Eredetileg én csak 1,5szeresére számitottam).Igy most jön a gázos kombi cirkó megint a fürdőbe, de már a kondenzációs.
süti beállítások módosítása