Okosfűtés

A korszerű és energiatakarékos fűtésről mindenkinek

Vízmelegítőkkel is hatékonyan!

2015. december 14. 10:57 - Okosfűtés

167257.jpgMindig mondjuk, és mindenhol azt halljuk, hogy a fűtéssel spóroljunk, vegyünk energiatakarékos eszközöket, hallgassunk az energiacsökkentő tanácsokra. De mi a helyzet a vízmelegítőnkkel? A melegvíz-készítés ráadásul nem is csak szezonális jelenség, minden évszakban használjuk.

Bizony itt is vannak alternatívák, és ha nem csak a fűtésszámlánkból akarunk lefaragni, hanem egyéb energiaköltségeinkből is, akkor érdemes megvizsgálni a piacot és az új technológiákat.

Kezdjük a hagyományosnak mondható megoldással, az őrlángos vízmelegítővel. Ebben a verzióban a folyamatosan égő őrláng akkor gyújtja meg a főlángot, ha megnyitjuk a csapokat. Megbízható és bevált módszer ez a vízmelegítésre, de a folyamatosan égő őrláng megnyomja a gázszámlánkat.

bath-2192_1280.jpgVannak ennél hatékonyabb technológiák is. Például az elemes megoldás. Itt nincs őrlángunk, hanem ehelyett 1,5 V-os góliát elemek biztosítják a gyújtáshoz szükséges szikrát. A modernebb verziókban a vízmelegítőnk már a lángot is szabályozza annak megfelelően, hogy mennyi vizet használunk. Az elemek a tapasztalatok szerint kb. egy évig bírják, ezzel kiváltva az őrlánggal elhasznált gázt.

Még ennél is energiatakarékosabb és környezetbarátabb az a fajta vízmelegítő, ahol már elemekre sincsen szükség a gyújtáshoz. Mi indítja el akkor a melegítési folyamatot? A víz. Pontosabban, egy, a vízkörben elhelyezkedő hidrodinamikus generátor - az ott megtermelt elektromos áram pedig elegendő a gyújtáshoz és a rendszer működéséhez. Így a vízmelegítő gyakorlatilag önellátó. Egyértelmű, hogy ez a fajta eljárás biztosítja a legspórolósabb és környezetbarátabb vízmelegítést.

kollektor.jpgTovább is van, mondjam még? Ma már az sem jelenthet problémát, hogy egy átfolyós vízmelegítőt szolár rendszerrel együtt működtessük. Általában még csak le sem kell cserélnünk azt, csak fel kell szerelni olyan termosztatikus szelepekkel bíró eszközzel, amely érzékeli, hogy szükséges-e melegíteni a melegvíztárolóból érkező vizet, vagy megfelelő hőmérsékletű-e. Amennyiben 45 °C felett van a hőfok, akkor a melegvíz a gázos vízmelegítőt kikerülve egy keverőszelepen keresztül elkeveredik a hálózatból érkező hideg vízzel a kívánt hőmérséklet elérése céljából. Ha a tárolóban lévő víz hőmérséklete alacsonyabb, mint 45 °C akkor a vízmelegítő felfűti a melegvizet. Okos, nem?

Nálatok hogyan megy a vízmelegítés? Milyen módszerű a vízmelegítőtök?

Ha van energiatakarékosabb megoldás érdemes megfontolni a cserét, hiszen a vízmelegítők cseréjéhez nem kell a fűtési rendszer teljes átalakítása, kisebb korszerűsítési büdzséből is meg lehet oldani.

Nos, váltotok?

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okosfutes.blog.hu/api/trackback/id/tr938171172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása