Okosfűtés

A korszerű és energiatakarékos fűtésről mindenkinek

Így fűts a kis lakásban spórolósan!

2015. október 06. 09:25 - Okosfűtés

thermo-1542143-639x426.jpgAlighanem Te is számos praktikával találkoztál már az interneten, hogy hogyan csökkentsd a fűtésszámládat. De ezek a tippek vajon hogyan ültethetőek át a Te lakásodra? Az alábbiakban összeszedtem azokat a tanácsokat, amik az olyan családoknak segíthetnek spórolni, akik kis lakásban laknak.

Amihez szakember kell

Essünk túl az elején azokon a tanácsokon, amik nem a tipikusan otthon is kivitelezhető trükkök, de alapfeltételei annak, hogy kisebb összeget láss a számlán.

Az első ilyen az, hogy válassz magadnak olyan kazánt, aminek a hőteljesítménye alkalmazkodik a lakásod méretéhez. Ehhez persze mesterember segítsége szükséges, de mindenképpen szólj bele a dologba és ne hagyd, hogy rábeszéljenek egy nagyobb, drágább kazánra, ha a fűtési szokásaid ezt nem indokolják. Ha elég, akkor válassz olyat, aminek a teljesítménye nagyon alacsonyra is leszabályozható, miért dolgozzon feleslegesen a kazán a pénzed rovására?

Nem túl meleg, nem túl hideg

controller-78445_1280.jpgEvidensnek tűnik, de muszáj megemlíteni, hogy a lakásban nem kell, hogy szauna legyen. A fázósabbak hajlamosak 25 °C –ra állítani a hőfokot, de ez nem is gazdaságos és igazából máshogy is lehet javítani a hőérzetet.

Gondolok itt olyan egyszerű dolgokra, mint hogy ne szárítsunk a radiátoron, vagy, hogy párásítsuk a lakást. Apróságnak tűnhet, de mindjárt melegebbnek fogjuk érezni a levegőt tőlük. Meg aztán pulcsit húzni sokkal olcsóbb, mint plusz 2-3 fokkal emelni a termosztáton a hőmérsékletet.

Ha már a termosztátnál tartunk: mostanában már kaphatóak és ajánlottak is a programozható hőmérséklet szabályzók. Így be tudod állítani, hogy bármely pillanatban milyen hőmérséklet legyen a lakásban. Ha már programozol, akkor azt érdemes előre átgondolni. Mikor vagy otthon? Mikor kelsz, mikor fekszel? Ha nem vagy otthon egész nap, akkor csak estére emeld a fokokat, de éjszakára sem kell hőségnek lennie a lakásban. Használd a programozást okosan és meglásd meg lesz az eredménye.

Azzal is tudsz játszani, hogy a termosztátot hova helyezed. Semmiképpen ne legyen a hálóban, vagy a fürdőben, hiszen ezekben a helyiségekben nem az átlaghőmérsékletet akarod. A fürdőben melegebbre vágynál, a hálódban pedig általában hűvösebbre, ezért a hőszabályzó legyen egy semleges helyiségben, például a nappaliban, ahol átlaghőmérsékletre be tudod állítani.

Mivel tudsz még spórolni?

by-the-fire-1508687-640x480.jpgHa kicsi a lakásod, akkor kis tereket kell fűtened. Hamarabb felmelegszik az egész otthonod, ha télen nyitott ajtók mellett próbálod fűteni.

A szellőztetést télen se hanyagold el, de próbáld meg inkább kis adagokban, tíz-tíz percekre kinyitni az ablakokat. Vigyázz, hogy ne húzzon a hideg a termosztátra, mert akkor ebben a kis időben extra módon akar majd dolgozni a kazánod, hogy kompenzáljon.

Sokan esküszenek rá, de általános tévedés, hogy télen le kell engedni a redőnyöket, hogy ne szökjön a hő. Ha a nyílászáróid rendben vannak, akkor inkább hagyd, hogy a téli nap besüssön az ablakon, remekül rá tud segíteni a lakás felmelegítésre.

Ha ezeket betartod, akkor biztosan érezheted az erőfeszítéseid hatását a fűtésszámládon.

Van nektek is bevált stratégiátok a spóroláshoz? Osszátok meg velem és a többi Okosfűtővel itt, a kommentekben.

Hamarosan új bejegyzéssel jelentkezem, és akkor a nagy lakások fűtését vesszük górcső alá. 

 

1 komment
Címkék: spórolás tippek

A bejegyzés trackback címe:

https://okosfutes.blog.hu/api/trackback/id/tr617874944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kismokus41 2016.04.05. 08:20:19

A kazán teljesitményét kell-e ahhoz mérni, h legyen elég ereje felküldeni a füstöt a kéménybe? vagy ez hülyeség?
süti beállítások módosítása